13.6.13

El Castell de Penyafort acull aquest cap de setmana la fira d'herbes Remeiart


Les herbes i tot allò que hi estigui relacionat des de l’òptica artesanal seran el fil conductor de la Fira Remeiart, que arriba un any més a santa Margarida i els Monjos amb una aposta ferma per convertir-se en un dels certàmens de referència de les herbes remeieres a Catalunya. 

La fira es durà a terme al Castell de Penyafort entre les 10 del matí i les 8 del vespre i se centrarà en les herbes remeieres, la cosmètica natural i la salut, amb la participació de més de 50 artesans que treballen amb les herbes remeieres i que oferiran productes a la venda, tallers, xerrades i activitats participatives per petits i grans.

Al programa de la Fira hi figuren rutes guiades de descoberta de flora, tallers de cuina natural i tes, de preparació de cremes i cosmètics casolans o una xerrada sobre les propietats de la farigola a la cervesa, entre altres.

El Remeiart d’enguany tindrà també una àmplia oferta dedicada a la canalla amb un espai de 800 metres quadrats amb jocs sobre natura i herbes i una variada oferta d’activitats i tallers infantils durant tota la jornada.

Amb motiu de la celebració del Remeiart, l’accés al Castell de Penyafort s’haurà de fer a peu, però s’habilitaran dos trenets gratuïts per transportar els visitants cap al Castell amb sortides des de la plaça de l’església dels Monjos, del carrer de la Via Augusta de la Ràpita i de la zona d’aparcament davant de la fàbrica Ondunova, al peu del Castell.

El Remeiart vol convertir-se en un referent de les fires sobre herbes remeieres que es fan a Catalunya i per aquest motiu enguany ha incorporat també dues jornades tècniques sobre Cosmètica Econatural i sobre Noves Recerques de Flora Penedesenca. A la primera es parlarà de cosmètica artesana i natural i es duran a terme tallers i demostracions per als assistents a càrrec de professionals arribats de diferents punts de l’estat espanyol.

A les jornades sobre Flora penedesenca es donaran a conèixer el primer estudi de recerca sobre plantes remeieres realitzat per l’equip de Floracatalana a l’Alt Penedès. FloraCatalana.net és una pàgina web que neix i es manté amb el treball voluntari d’amants de la natura que recull informació tant estrictament botànica com dels usos de les plantes (etnobotànica) i conté una extensa galeria d'imatges fetes al camp i al laboratori. La presentació inclourà una ruta guiada a càrrec dels responsables de l’estudi, Joan Font i Pere Barnola i a la tarda la presentació d’un antic compendi medieval sobre l’ús de la fuixarda al Penedès i un taller pràctic de destil·lacions

Les dues jornades es duran a terme el dissabte 15 de juny entre el Castell de Penyafort i el Molí del Foix. Les jornades de Flora Penedesenca són gratuïtes, mentre que a les d’estètica natural s’hauran d’abonar 20 euros en concepte d’inscripció.

Paral·lelament, i fins diumenge, es poden degustar al municipi les tapes i menús del Remeiart que han elaborat la pràctica totalitat de bars i restaurants de la localitat, totes elles condimentades amb herbes remeieres. La iniciativa és la segona vegada que es porta a terme i ha tingut un èxit de públic important des de la seva inauguració el passat 31 de maig.

El programa amb totes les activitats del Remeiart i les inscripcions per a tallers i jornades tècniques es poden fer a través del web www.remeiart.com