7.6.11

Flors i plantes aromàtiques protagonitzen la primera edició del REMEIart


Amb la celebració del tradicional Aplec al castell de Penyafort es va tancar ahir diumenge la primera edició del REMEIart, un cicle d’activitat adreçat a donar a conèixer la tradició remeiera de les plantes aromàtiques tradicionals del Penedès i els seus usos i aplicacions.


Els actes del REMEIart, es van iniciar el passat dissabte dia 28 de maig amb una sortida familiar de reconeixement de plantes remeieres pel Parc del Foix emmarcada en el dia Europeu dels Parcs. Dimecres va ser el torn per una excursió a les localitats de Sant Feliu Saserres i Oristà, al Lluçanès, on els participants van poder visitar el Centre d’Interpretació de la Bruixeria i el Museu de la Ceràmica.

L’endemà dijous el cicle va donar a conèixer diversos mites i llegendes del Penedès i les Valls del Garraf a través d’una xerrada que va oferir el folklorista i investigador cultural Bienve Moya, autor de diversos llibres sobre aquesta temàtica a la Biblioteca, acompanyada d’una exposició de llibres temàtics sobre bruixes i herbes remeieres preparats per la mateixa Biblioteca.

Divendres va ser el torn d’Ibèria Soler, gran coneixedora del món de les plantes remeieres, que va protagonitzar, al Molí del Foix, la xerrada “Les herbes bruixes de les Bruixes que es pentinen”, adreçada a donar a conèixer les plantes remeieres més comuns de la zona i alguns dels remeis que antigament s’havien usat amb elles.

Per dissabte el nou cicle REMEIart havia previst també donar a conèixer la rehabilitació que s’ha dut a terme al racó del pou, un dels espais del Castell de Penyafort amb un espectacle de contes i música per a adults a càrrec de Xavier de Melo. La sessió, però, es va haver d’ajornar a causa de la pluja.


Els actes del REMEIart van acabar el diumenge dia 5 de juny amb la celebració dels XXVII Aplec al Castell de Penyafort que s’inicià, com és tradicional, amb una missa cantada amb la participació de la Coral l’Amistat de la Ràpita, que en acabar va oferir un petit concert amb el seu repertori.

Entre les 11 del matí i les 2 del migdia, a diversos espais dels jardins del castell, es van dur a terme tallers familiars amb plantes remeieres i visites a la mostra d’arneres i mel, a càrrec de l’apicultor Xavier Llobet.


A dos quarts de dues del migdia, al baluard del Castell, es va dur a terme l’actuació dels balls populars dels Monjos i la Ràpita i en acabar un concert vermut, a càrrec del grup Salsa d’Inxa, que es va haver de fer dins l’església a conseqüència de la pluja.

Amb motiu de l’Aplec es van iniciar també les visites guiades als espais visitables del Castell de Penyafort que des d’aquest proper mes de juny es duran a terme cada segon diumenge de mes.