31.5.11

REMEIart: Flors, aromes i tradició remeiera

Donar a conèixer la tradició remeiera de les plantes aromàtiques tradicionals del Penedès i els seus usos i aplicacions. Aquests són els objectius del nou cicle REMEIart, que l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos encetarà aquest dissabte al voltant dels actes de l’Aplec al Castell de Penyafort.

El cicle se l’ha anomenat REMEIart, en relació amb les plantes remeieres i les activitats artístiques i culturals que es poden anar duent a terme al seu voltant.

En aquest sentit, enguany, a més de l’Aplec, s’han programat sortides de reconeixement de plantes remeieres, xerrades, excursions, tallers i un espectacle de contes i música sobre llegendes medievals per a adults.

El cicle també servirà per donar el tret de sortida a les visites guiades als espais visitables del Castell de Penyafort que es començaran a fer a partir d’aquest mes de juny i per estrenar la rehabilitació del racó del pou, un petit espai dels jardins del Castell que s’ha adequat recentment.

Els actes del REMEIart començaran aquest dissabte 28 de maig amb una sortida a peu pels entorns del Castell de Penyafort i la font de Sant Llorenç per tal de conèixer les plantes remeieres més habituals de la zona. Es tracta d’una sortida familiar emmarcada dins el dia europeu dels Parcs i que s’iniciarà a les 10 del matí amb sortida des del mateix Castell de Penyafort.

El dimecres 1 de juny s’ha programat una excursió oberta a tothom qui estigui interessat per anar a visitar el Centre d’Interpretació de la Bruixeria de Sant Feliu Sasserra i el Museu de Terrissa d’Oristà, al Lluçanès. La sortida es farà amb autocar a les 9 del matí des de l’aparcament del mercat i cal dur esmorzar i dinar. Les inscripcions es poden fer fins el 26 de maig al servei Dona al Dia i a l’Ajuntament, al preu de 5 euros.

L’endemà dijous el cicle oferirà l’oportunitat de conèixer diversos mites i llegendes del Penedès i les Valls del Garraf a través d’una xerrada que oferirà el folklorista i investigador cultural Bienve Moya, autor de diversos llibres sobre aquesta temàtica. La xerrada es farà a dos quarts de vuit del vespre a la Biblioteca i anirà acompanyada d’una exposició de llibres temàtics sobre bruixes i herbes remeieres que ha preparat la mateixa Biblioteca.

Divendres dia 3 de juny el Molí del Foix ha programat una xerrada amb el títol “Les herbes bruixes de les Bruixes que es pentinen”, adreçada a donar a conèixer les plantes remeieres més comuns de la zona i alguns dels remeis que antigament s’havien usat amb elles. La sessió anirà a càrrec d’Ibèria Soler i Lourdes Franch i començarà a dos quarts de vuit del vespre.El nou cicle REMEIart permetrà també donar a conèixer la rehabilitació que s’ha dut a terme al racó del pou, un dels espais del Castell de Penyafort que acollirà el dissabte 4 de juny un espectacle de contes i música per a adults a càrrec de Xavier de Melo. La sessió estarà centrada en llegendes i històries medievals i començarà a dos quarts de vuit del vespre. En acabar s’oferirà una copa de cava i una visita als jardins del Castell.

Els actes del REMEIart acabaran el diumenge dia 5 de juny amb la celebració dels XXVII Aplec al Castell de Penyafort que s’iniciarà, com és tradicional, amb una missa cantada a dos quarts d’onze del matí, a l’església del Castell amb la participació de la Coral l’Amistat de la Ràpita, que en acabar oferirà un petit concert amb el seu repertori.

Entre les 11 del matí i les 2 del migdia, a diversos espais dels jardins del castell, es duran a terme tallers familiars amb plantes remeieres i visites a la mostra d’arneres i mel, a càrrec de l’apicultor Xavier Llobet.

Amb motiu de l’Aplec s’iniciaran també les visites guiades als espais visitables del Castell de Penyafort que des d’aquest proper mes de juny es duran a terme cada segon diumenge de mes. El dia de l’Aplec les visites es faran a les 12 i a la 1 del migdia i les persones interessades s’hauran de personar al Punt d’Informació del Castell.

A dos quarts de dues del migdia, al baluard del Castell, tindrà lloc l’actuació dels balls populars dels Monjos i la Ràpita i en acabar un concert vermut, a càrrec del grup Salsa d’Inxa.

Durant tot el matí es podrà realitzar també l’itinerari naturalístic del riu Foix, al voltant del Castell de Penyafort.